Kaplıcaların Turistik Durumu :
Murat Dağı Kaplıcasındaki sıcak-soğuk sular ve çam ormanları ile yurdumuzdaki diğer turistik yörelerden farklı bir durum göstermektedir. Bu kaplıcalardan Ilıca Kaplıcasından dört mevsim, Murat Dağı Kaplıcasından bir yaz sezonu İlçemiz ile birlikte civar İl ve İlçeler de yararlanmaktadır. İmar planı ve harita durumları vardır.Bu kaplıcalar Gediz Belediyesinin idari ünitesi içindedir.
Kaplıcalar İle İlgili Kısa Bilgiler
1- Ilıca Kaplıcası :
Gediz-Simav karayolu üzerinde 15 Km. asfalt yolu ile İlçe Merkezine bağlıdır. Çevresi çam ormanlarıyla kaplı dere yatağındadır. Burada kayda değer 5 adet sıcak su kaynağı mevcuttur. (Çamaşırlık, Sarıkız, Karakazan, Traverten, Çamurluk) bu kaynakların çok sıcak suları çeşitli hastalıkları iyi geldiği halk arasında söylenmektedir.Kaynak sularının sıcaklığı 85 ile 104 derece arasında değişmektedir. Özel şahıslara ait yapılaşma yoktur. Yalnız Orman İşletme Müdürlüğüne ait üç aileye hitap eden konaklama tesisleri vardır. Kaplıcada içme suyu ve kanalizasyon mevcut olup, içme suyu yeterli değildir. Kaplıcada yazın ikamet eden 6000, kışın 1500 kişi, 120 yatak kapasiteli 60 odalı lüks otellerden, kamping Alanlarından, yüzme havuzu, restaurant, sportif tesislerden, kafeterya, kasap, manav, bakkal, kahvehane, cami, ankesörlü telefonlar ile sağlık ocağı ve jandarma hizmetlerinden yararlanmaktadır. İki yıldızlı otel-kür merkezi ve hususi banyo inşaatları tamamlanmış olup, SSK Genel Müdürlüğüne devrolmuş, ancak henüz hizmete açılmamıştır. Kaplıcada Aqua Park bulunmaktadır.
2- Murat Dağı Kaplıcası :
Türkiye’de termal turizm ile kayak turizmini birleştiren ender yerlerden biri olan Murat Dağı, 2309 mt rakımıyla Ege Bölgesinin en yüksek dağıdır.
Gediz ilçesine bağlı Eskigediz beldesi, İlkçağda Frigler dönemine ait taşıdığı izler ve Osmanlı dönemine ait Camii ve hamamlarıyla sayısız medeniyetlerin izlerini taşıyan eserlere sahip olan bir belde.Gediz’e ait bilinen en eski veriler, İlkçağ’ da Frigler dönemine rastlamaktadır. Önceleri Kadoi adı ile anılan kent Frigler döneminde Frigyalı kahraman Kadis adına yeniden kurularak Kadus adını almıştır. Halk arasında Kışlak Önü (Kışla Önü) diye bilinen bu bölge ile Baka mevkii üzerinde o günkü adı ile ’Ermüs’ olan Gediz çayı üzerinde kurulmuş bir yerleşmedir. Bu bölge Murat Dağı’nın tek geçit veren noktası olması nedeniyle da özel bir öneme sahiptir
Eskigediz’in yerleşmedeki en eski eserler Hisarardı’ndaki antik yerleşmeye su taşımak için yapıldığı sanılan su kemeri ve yapımında iki mermer heykelin devşirme malzeme olarak kullanıldığı Debboy Köprüsü ve 1676 tarihinde, Celali İsyanları sırasında Kuyucu Murat Paşa tarafından güvenlik koşulları öne sürülerek yıktırılan Hisarardı Kalesi’ dır. Gediz’e 1540 yılında Mustafa Bin Hamza tarafından yaptırılan ve ilk kubbeli cami olan Kurşunlu Cami ile çizimlerini Mimar Sinan’ın, inşaatını da kalfası Süleyman Çavuş’un yaptığı söylenilen, 1553 yılında Darüssade Ağası Gazanfer Ağa tarafından yaptırılan Ulu Cami ya da diğer adıyla Gazanfer Ağa Cami yer almaktadır. Ancak her iki cami de 1970 yılındaki depremde yıkılmış ve orijinal durumunu koruyamamıştır. Yerleşmedeki Gazanfer Ağa Hamamı da aynı dönemde inşa edilen ancak 1970 depreminden sonra kullanılamayacak derecede hasar gören önemli yapılardan biridir.